Rakstu sagatavoja Una Griškevica – mūsu lieliskā tūriste un portāla www.aprinkis.lv rakstu autore:
Līdz brīdim, kad 2018. gada februārī noskatījos Dairas Āboliņas un Agitas Cānes-Ķīles dokumentālo filmu “Paslēpes mūzikā. Ar Elīnu Garanču Minhenē, Ņujorkā, Gotveigā, Malagā un Rīgā”, man nudien nebija ne jausmas par Garančas Austrijā rīkoto festivālu “Klasika zem zvaigznēm” (“Klassik unter Sternen”).
Taču šogad ar domubiedru pulciņu nolēmām šo pasākumu apmeklēt, tādēļ jūlija sākumā devāmies uz Austriju, kur brīnišķīgā Gotveigas klostera pagalmā zem samtaini melnajām debesīm ik vasaru uzstājas izcilais latviešu mecosoprāns Elīna Garanča, viņas dziedošie draugi un Elīnas dzīvesbiedra – diriģenta Karela Marka Šišona – diriģētais Vīnes Tautas operas orķestris.
Austrija ir gardēžu zeme ar ļoti garšīgu un daudzveidīgu virtuvi, un piecās šeit pavadītajās dienās to izbaudījām arī mēs. No iepriekšējiem braucieniem atcerējos tieši Vīnē nobaudīto ābolu strūdeli ar siltu vaniļas mērci – brīnišķīgu desertu, kas kaloriju ziņā aizstāj kārtīgas pusdienas. Karstajā 1. jūlija pēcpusdienā pēc “Albertinas” muzeja apmeklējuma izrādījās, ka nevainojami pagatavota ābolu strūdele un glāze atspirdzinoša “Aperol spritz” kokteiļa ir tieši tas, kas nepieciešams spēku atgūšanai, turklāt tas itin nemaz nav dārgi – aptuveni 12 eiro.
Ja jau sākām runāt, kas vēl jānogaršo Austrijā, tā noteikti ir Vīnes šnicele. Ekskursijā pa pilsētu gide mums pastāstīja, ka visā pasaulē to gatavojot pēc vienas un tās pašas receptes, taču nekur tā negaršojot tik labi kā Austrijā, un to lieliski papildina “Gruner Veltliner” vīns vai vietējais alus. Protams, var nogaršot dažādus knēdeļus, un arī “Kaiserschmarren” – karamelizētas pankūkas, ko pasniedz ar ābolu vai plūmju mērci.
Leģenda vēsta, ka viens no Austrijas ķeizariem medībās, kalnos nomaldījies no saviem pavadoņiem un nonācis kādas trūcīgas sievietes būdā, kura nezinājusi, kā viesi pacienāt. Viņa uztaisījusi mīklu no visa, kas tobrīd bijis pie rokas un pagatavojusi ēdienu, ko ķeizars ēdis un slavējis, bet pēc tam atzinis, ka neko garšīgāku mūžā neesot baudījis. Par to, ka šis ēdiens tiešām ir garšīgs, vēlreiz pārliecinājāmies Gotveigas klostera pagalma krodziņos, gaidot Garančas koncertu.
Ja Austrijā esat jūlijā un dodaties uz Vahavas ieleju, tad noteikti iesaku pagaršot kādu aprikožu kūku, jo šejienes klimats ir ļoti piemērots aprikožu audzēšanai. Vienu šādu gardumu nogaršojām Melkas klostera kafejnīcā, bet otru, ko drīzāk varētu nosaukt par mīklā ceptu aprikozi, – mazajā Dirnšteinas pilsētiņā. Turklāt no aprikozēm top ne tikai kūkas, bet arī liķieris, šņabis, ievārījums un kosmētika.
Protams, pāri visam ir austriešu garšīgā kafija, jo šī valsts ir slavena arī ar savu kafijas kultūru. Tādēļ nevajadzētu pasūtīt vienkārši melnu kafiju, bet “Kaisermelange”, “Kaputziner” vai “Großer Brauner” jeb lielo kafiju ar krēmu.
Ja esat Vīnē, noteikti ir vērts aizbraukt uz Belvederes pili, kur ir iespēja izstaigāt tās parku, aplūkot interesanto ekspozīciju un, protams, papriecēt acis ar gleznotāja Gustava Klimta visslavenāko darbu “Skūpsts”.
Diena pirms Garančas koncerta ir pilnīgi mūsu rīcībā, tādēļ nolemjam to veltīt Šēnbrunnai, Belvederei un Albertīnes muzejam, kurā atbilstoši visai pilsētā redzamajai reklāmai ir iespējams aplūkot Monē un Pikaso gleznas. Līdz Šēnbrunnai no centra ir iespēja ērti nokļūt ar metro un tramvaju, izmantojot 24 stundu transporta biļeti, kas maksā 8 eiro. Viena no Eiropas bagātākajām mākslas krātuvēm un vēstures notikumu glabātājām, kas savu pašreizējo izskatu ieguvusi tieši ķeizarienes Marijas Terēzijas valdīšanas laikā, ir arī viens no ievērojamākiem Vīnes tūrisma objektiem un noteikti apskates vērta.
Autors: Una Griškeviča
Rakstu pilnā apjomā lasi www.aprinkis.lv
© 2013-2024, SIA “Mēness diena”
Reģ.nr.: 40103739386 Juridiskā adrese: Aspazijas iela 4B, Priežciems, Babītes pagasts, Mārupes novads, LV-2107.
Banka: AS „CITADELE BANKA”, SWIFT: PARXLV22, konta nr.: LV88PARX0019276550001